Friday, November 22, 2013

Sampai bila mahu mencuri?

Assalamualaikum,
Pasti kita sudah dengar tentang syahidnya Ahmet Ammar. Tatkala ini beliau sudah pun bertemu dengan Allah. Walhal kita masih di sini, masih terbelenggu dengan ujian yang mendatang.

Mungkin kita selalu menghina pemimpin kerana, 'mencuri' harta kita. Kita juga sering melemparkan kejian dan cacian kepada perompak/pencuri yang berjaya di tangkap di dada akhbar mahupun di kaca televisyen. Pernahkah kita terfikir, bahawa kita juga sebenarnya sangat berpotensi menjadj pencuri?

Bukan pencuri hati yang saya ingin jelaskan.

Kita tonton filem-filem baru yang hangat di pasaran daripada skrin laptop kita, sambil buka lagu di mp3. Memang bukan filem porno mahupun laghah yang kita tengok. Saya tahu kita semua memang tengok filem berunsurkan islamik dan teladan contohnya Warkah Cinta. Namun, filem-filem itu didapati daripada mana? Adakah kita membeli daripada Syarikat Penerbitan filem tersebut? Atau kita beli di jalanan dengan harga Rm10/Rm15. Atau juga kita download percuma dengan internet download manager? Adakah kita membeli internet download manager itu? Atau kita download patch/crack version?

Berapa banyak yang kita telah rompak?

Atau kita berada di situasi ini. Kita masih belajar lagi dan sangat aktif dalam society. Dengan kelebihan bakat designer yang terpendam dalam diri kita, kita mahu menolong program-program ilmu yang dianjurkan agar mendapat sambutan. Kita hasilkan berpuluh-puluh poster islamik dan program ilmu. Tapi sayang sangat, kita menggunakan Adobe photoshop/ Adobe Illustrator/ Apa sahaja software yang kita download free bersama patch/crack nya. Dan kita gunakan selama 5 tahun dah lama dah. Selama 5 tahun itu juga kita menggunakan hasil 'rompakan' kita 5 tahun lalu.

Niat tidak mengahalalkan cara.

Ada lagi satu situasi lagi yang mana sangat dikesalkan. Kita memulakan bisnes. Mungkin bisnes kecil-kecilan sebab kita baru lagi. Duit pun takda, lagi-lagi kalau part time. Kita buat kerja buat kad kahwin. Kita jual dapat untung banyak la jugak, tapi kadang-kadang sikit jugak. Semua duit yang kita dapat tu kita gunakan untuk beli makanan dan keperluan. Namun, adakah duit yang kita makan itu betul-betul telus sumbernya? Software yang kita gunakan untuk buat kad kahwin / advertisement itu apakah software yang di bayar atau software cetak rompak? Bagaimana dengan status duit gaji yang kita dapat itu. Adakah ia halal?

Banyak lagi yang boleh dipersoalkan.
-lagu-lagu yang kita dengar juga kita download tanpa membelinya. Mungkin sesetengah lagu tidak perlu dibayar, tapi sesetengah lagi perlu dibayar?
-Kita menggunakan applikasi berbentuk akademik seperti wolfram alpha yang mana kita hanya download yang free tanpa license sedangkan applikasi tersebut berbayar. Apakah ilmu yang kita tuntut mendapat berkat?
-Apa sahaja yang kita download free tanpa license adakah ianya halal dan dituntut oleh syarak?

Sambil mengingati diri ini.
Bilakah mahu berubah.

#Ahmad Ammar dalam kenangan

0 comments:

✦ Popular Post ✦

 
Welcome here :)
 Percuma je!!