Wednesday, July 10, 2013

Darjah 2 solat tarawikh 20 rakaat

     Semalam, rasa pelik, tiba-tiba, adik sepupu mendekati. macam dia nak dekat selalu. gitu lah. waktu nak pergi tarawikh. Syuhaidda aka Aida, anak nombor dua. mak usu kata dia ni cepat je tau main game, siap boleh ajar lagi. kalau bab komputer n tech pun dia cepat paham. hehe sebijik perangai macam aku, anak nombor dua la katakan :D tapi baru darjah 2....

Ni la aida, aku ugut dia, kalau xnk amik gambar, aku xbagi main game henfon balik nanti. wakaka
     Sampai kat masjid malam tadi, diorang (adik aku n aida) berebut nak duk tengah. biasalah budak2 nak perhatian n nak jadi the best je kan. yang paling bestnya dia kata nak solat tarawikh 20 rakaat. adik aku kat sebelah sibuk menghasut "aku nak buat 8 je, ko nak berapa". tapi dia balas "20.. xpun ikut kakngah (aku la)" tak sangka aku.

     Tengah solat, spoiling betul la makcik2 kat depan, kenapa lah tak rapatkan saf,, T_T sewaktu solat boleh je bergerak rapatkan saf. Terpaksa aku tinggalkan adik sepupu aku kat sebelah nak rapatkan saf. (dalam hati, biarlah Allah boleh pelihara dia) Dah 12 rakaat, aku pergi belakang, takut dia stop, tapi dia xstop. Dia buat sampai habis, sampai witir. Kat situ takde pun budak2 kecik yg sebaya dia ikut sampai 20rakaat. Adik aku yg darjah 3 pun tak macam tu.

     Lagi satu, pak imam ni baca cepat sangat, 20 rakaat pun tapi kalau xde kualiti xde maknanya kan.. sujud n rukuk dia cepat sangat. better buat 8 je pun, tak payah nak kejar2 masa sangat. Bukan terlalu pendek, bukan terlalu panjang pun, sederhana dah cukup. Memandangkan orang-orang tua yang banyak jadi makmum, elok dipendekkan, oklah  kan. tapi isyak malam tadi suara imam tu best sgt... tambah2 khusyuk.
--> more Tarawikh kuantiti vs kualiti


Nak kongsi sedikit, video keindahan Rasulullah صلى الله عليه وسلم, senyuman yang membawa cahaya ^_^


2 comments:

S.K.A said...

Alhamdulillah la :) kecil2 lg dh rajin bt terawih 20rkaat..

siti ZAHARA said...

alhamdullilh..kecik2 bleh buat..zara bt 8 rakaat je..dri dulu..=)..insyaALLAH..bleh bt..=)

✦ Popular Post ✦

 
Welcome here :)
 Percuma je!!